Звездата от Завръщане  в бъдещето изповядва в емоционално интервю как се бори с мозъчното страдание, за което

...
Звездата от Завръщане  в бъдещето изповядва в емоционално интервю как се бори с мозъчното страдание, за което
Коментари Харесай

Майкъл Джей Фокс от 32 г. живее с паркинсон: 7 години мълчах за болестта, пиех, за да забравя

Звездата от " Завръщане  в бъдещето ” изповядва в емоционално интервю по какъв начин се бори с мозъчното страдание, за което все още няма лекуване
Създадената от него фондация е събрала над 1 милиарда долара за научни изследвания

Майкъл Джей Фокс чува диагнозата паркинсон през 1991 година, когато е едвам на 29 години. Оттогава 61-годишната през днешния ден звезда от “Завръщане в бъдещето ” не престава да се бори с заболяването и да търси лек за нея посредством фондацията, която основава. Пред Си Би Ес тъкмо преди седмица артистът съобщи в прочувствено изявление, че да живее с това страдалчество, за него става все по-голямо предизвикателство. “Не мога да си показва, че ще доживея до 80 година ”, споделя индивидът, който 32 година поддържаше оптимизма жив.

“Няма да неистина, с всеки минал ден става все по-трудно. Така стоят нещата. Но кого мога да обвинявам за това? ”, показа Майкъл Джей Фокс пред камерите. Той описа за огромните си инциденти в последните години - по какъв начин е

претърпял интервенция на гръбначния дирек за отстраняване на израстък,

която се е отразила на способността му за вървене. Това довело до рухвания и доста пострадвания, измежду които строшаване на двете ръце, на китката и на лицевите кости. Според него паданията “са огромният палач ” при паркинсон. Както и аспирирането на храна или пневмониите. “Вие не умирате от паркинсон, вие умирате с паркинсон ”, показва той.

През януари т.г. на фестивала “Сънданс " бе показан премиерно документален филм за Майкъл Джей Фокс и за неговата сила да преодолява компликациите. Лентата потегля на ефирен екран на 12 май. Тя получи аплодисменти от рецензията, че демонстрира устойчивостта на холивудската звезда, без да го трансформира в страдалец.

Въпреки болестта си артистът продължава да работи до 2020 година През 2000 година основава фондация за търсене на лекуване, която става най-големият неправителствен донор на средства в света за финансиране на проучвания в тази сфера. Тя е събрала над 1 милиарда $ за научни планове и възстановяване на положението на хората, които живеят с заболяването.

“Бях принцът на Холивуд - споделя Фокс в лентата. - В подобен миг си мислиш, че животът е построен от камъни и тухли, само че не е. Изграден е от хартия и пера. Всичко е заблуда. ”

Миналата година киноактьорът, на който през 1985 година с излизането на “Завръщане в бъдещето ” всички предсказват зашеметяваща кариера, получи почетен “Оскар ” поради активността си в търсене на лекуване за заболяването на Паркинсон. На началната страница на фондацията са отпечатани думите му: “За мен вярата е осведомен оптимизъм ”.

През 1990 година след ваучър Фокс

се разсънва и вижда, че кутрето на едната му ръка трепери

Отдава това на махмурлука. След като известно време не се оправя, артистът отива на невролог и през 1991 година е диагностициран с паркинсон. Шокиран, Фокс споделя на лекаря: “Аз не би трябвало да се разболявам от такива неща. ”

Седем години артистът пази в загадка диагнозата си, като приема медикаменти, които потушават ранните признаци. “Пиех, с цел да не помни - признава звездата. - Тогава бях пияч. Не съм пил към този момент 30 година ” През 1998 година взема решение, че би трябвало да признае обществено от какво страда. Оттогава стартира да се включва в акциите на политици, които се ангажират с прокарването на закони в интерес на проучванията на болестта и за облекчаването на положението на страдащите от него.

Роденият в Канада на 9 юни 1961 година артист стартира кариерата си на 15 година с първата си роля в канадския ситком “Лео и аз ”. Първоначално желал да се посвети на хокея, само че се оказал прекомерно малък - висок е 163 см. Не приключва учебно заведение и се мести в Лос Анджелис, където през 1982 година получава мечтания късмет - присъединяване в сериала “Семейни връзки ”.

На 21 година стартира да печели шестцифрени суми на седмица, а на 23 година кара ферари, спомня си по-късно артистът, признавайки, че това е било “истинска полуда ”. След паметната комедия “Завръщане в бъдещето ” взе участие и в нейните продължения през 1989-а и 1990 година През 80-те години снима още няколко кино лентата, измежду които “Тайната на моя триумф ”, “Ярки светлини, огромен град ”, “Военни загуби ” на Брайън де Палма, където си партнира с Шон Пен.

И тогава идва огромният и непредвиден удар. След като му слагат диагнозата, лекарите го попарват, че кариерата му ще продължи най-много 10 години. Той обаче афишира, че слиза от екрана чак след 29 години, през 2020-а, когато по време на фотосите на сериала “Определен да оцелее ”

стартира да забравя репликите

Въпреки това не губи позитивизма си. Миналата година признава пред сп. “Пийпъл ”, че все пак, през което минава, е благополучен. В компликациите го поддържат брачната половинка му Трейси Полън и четирите им деца. В кариерата си звездата има извоювани 5 награди “Еми ” и 4 награди “Златен глобус ”, премия “Грами ” и два наградата на гилдията на киноактьорите.

Болестта на Паркинсон е второто най-разпространено невродегенеративно заболяване след алцхаймер. Хората, които страдат от нея, не създават задоволителни количества допамин. При тях са наранени невроните в част от мозъка, наречена “субстанция нигра ” (черно вещество), които дават отговор за производството на хормона, влияещ върху редица двигателни функционалности.

Ранните признаци могат да се появят години преди слагането на диагнозата. Става въпрос за нарушавания в обонянието, тремор, мускулна вдървеност, депресивни положения. Обикновено страдат хората над 60 година, само че е допустимо да бъдат наранени и доста по-млади хора, какъвто е казусът с Майкъл Джей Фокс.

За момента не е намерено лекуване, само че съществуват доста модерни лечения, които сензитивно потискат симптоматиката и усъвършенстват качеството на живот на пациентите. Освен това при другите хора заболяването се развива по доста друг и самостоятелен метод и някои могат да имат относително обикновено битие до дълбока напреднала възраст.

Научни екипи от целия свят търсят пояснение на аргументите за заболяването, разказана за първи път от английския доктор Джеймс Паркинсон преди 200 година В изявлението си Майкъл Джей Фокс не не помни да спомене за най-новото обещаващо научно изобретение - на биомаркер, който засича признаците доста преди те да се проявят. Откритието към този момент е оценено като огромен пробив.

“Пациентите с паркинсон са специалисти по заболяването. Ние носим отговорността да споделяме нашия опит - какво работи в наша изгода, на какво реагираме, с какво можем да допринесем за проучванията ”, споделя артистът. И прибавя от името на фондацията: “Единствената ни незабавна цел е да отстраняваме заболяването на Паркинсон в границите на нашия живот. ”
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР